Sümegi vendégváró „MENÜSOR”
Képzeletbeli „terülj-terülj-asztalkánkon” városunk történelmének kiemelkedő személyiségei és épített öröksége sorakozik egy tízfogásos „menüsorba” rendeződve. Július 15-én, pénteken délelőtt egy belvárosi sétára invitálom a vendégeket, mely egészen biztosan meghozza az étvágyukat ahhoz, hogy felkeressék templomainkat, múzeumainkat, látogatóközpontjainkat, és még közelebbi barátságot kössenek az egyes „fogásokkal”, történelmükkel.
APERITIF gyanánt fogyasztunk egy kis „tengervizet”, és megismerkedünk a varázslatos üledékes kőzetekkel, melyek mesés környezetet teremtenek kultúrtörténeti értékeinknek.
HIDEG ELŐÉTEL-ként feltárjuk a római kor településmaradványait és az ókeresztény bazilikát.
Ínycsiklandozó LEVES-ünk középkori „vizesárkában” változó arányban úszkálnak várfalak és bástyák lőrésszerű ablakokkal, kaputorony felvonóhíddal, várkápolna, lakótorony és gyilokjáró…
Következő fogásunk a MELEG ELŐÉTEL – a török kor parázs hangulatában.
FŐÉTEL első fogásaként halat „fogyasztunk” a sümegi ferencesek kolostori ebédlőasztaláról, a sülteket pedig a Püspöki Palota barokk konyhájából.
A SAJTTÁL-at Maulbertsch kínálja a Plébániatemplom freskóján.
DESSZERT-ünk a szerelem költőjének, Kisfaludy Sándornak mézédes költeménye,
Ramassetter Vince GYÜMÖLCS-öző tevékenységével ezután ismerkedünk meg.
Menüsorunkra pedig Darnay Kálmán értékőrző munkássága teszi fel a koronát, azaz a KÁVÉT.
A séta délelőtt 10 órakor kezdődik a Palotakert bejáratánál. Részvételi díj: 1000,-Ft/fő (diák/nyugd.: 700.-Ft/fő). További információk, érdeklődés: +36703236574