A Natúr Sümeg borászati rendezvény az elmúlt évek alatt a kárpát-medencei natúr borászatok
meghatározó szakmai rendezvényévé fejlődött. Az elmúlt hétvégén megrendezett III. Natúr Sümegen
a történelmi Magyarország közel negyven natúr borászata mutatta be borait, pet-natjait. A jelentős
számú hazai és külföldi érdeklődő a meghívott biodinamikus szőlőművelési szakértők, borkereskedők,
somelie-ek előadásain keresztül tudhatott meg többet a natúr borok és pezsgők világáról.
A III. Natúr Sümeg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében került
megrendezésre.
Egly Márk borász, a Balaton-felvidéki borvidék elnöke:
Magyarország borkultúrájának is a részévé vált a natúr bor. A III. Natúr Sümeg vissza-visszatérő
alapgondolata volt az előadók részéről, hogy „a natúr bor tudatosan vállalt, nehéz pálya”, „nagyon
kell érteni a szőlőhöz, borhoz annak, hogy valaki natúr bort merjen készíteni” és „aztán majd a
fogyasztó eldönti, hogy megkóstolja és megszereti vagy soha többet nem kér belőle”. Ismét
bebizonyosodott, hogy natúr bor és natúr bor között is jelentős különbségek lehetnek és az is, hogy
egyre gyakrabban születnek egészen különlegesen magas minőségű natúr borok is. Sok szó esett a
natúr borok jogi szabályozásáról, a külföldi gyakorlatokról és arról is, hogy nagyon kell vigyázni arra,
hogy az egyre növekvő mennyiségű - és jogosan egyre magasabb elvárásokat megfogalmazó -
fogyasztói igényeket a lehető legmagasabb szintű natúr borokkal szolgáljuk ki.
A III. Natúr Sümeg együttműködő partnerei a Marcal-völgye Vadásztársaság és az Éltető Balaton-
felvidékért Egyesület; támogatója az Agrolánc volt.