A III. Natúr Sümeg is jól szolgálta a magyar bor ügyét

A Natúr Sümeg borászati rendezvény az elmúlt évek alatt a kárpát-medencei natúr borászatok

meghatározó szakmai rendezvényévé fejlődött. Az elmúlt hétvégén megrendezett III. Natúr Sümegen

a történelmi Magyarország közel negyven natúr borászata mutatta be borait, pet-natjait. A jelentős

számú hazai és külföldi érdeklődő a meghívott biodinamikus szőlőművelési szakértők, borkereskedők,

somelie-ek előadásain keresztül tudhatott meg többet a natúr borok és pezsgők világáról.

A III. Natúr Sümeg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében került

megrendezésre.

Egly Márk borász, a Balaton-felvidéki borvidék elnöke:

Magyarország borkultúrájának is a részévé vált a natúr bor. A III. Natúr Sümeg vissza-visszatérő

alapgondolata volt az előadók részéről, hogy „a natúr bor tudatosan vállalt, nehéz pálya”, „nagyon

kell érteni a szőlőhöz, borhoz annak, hogy valaki natúr bort merjen készíteni” és „aztán majd a

fogyasztó eldönti, hogy megkóstolja és megszereti vagy soha többet nem kér belőle”. Ismét

bebizonyosodott, hogy natúr bor és natúr bor között is jelentős különbségek lehetnek és az is, hogy

egyre gyakrabban születnek egészen különlegesen magas minőségű natúr borok is. Sok szó esett a

natúr borok jogi szabályozásáról, a külföldi gyakorlatokról és arról is, hogy nagyon kell vigyázni arra,

hogy az egyre növekvő mennyiségű - és jogosan egyre magasabb elvárásokat megfogalmazó -

fogyasztói igényeket a lehető legmagasabb szintű natúr borokkal szolgáljuk ki.

A III. Natúr Sümeg együttműködő partnerei a Marcal-völgye Vadásztársaság és az Éltető Balaton-

felvidékért Egyesület; támogatója az Agrolánc volt.