Himfy Pont – Ifjúsági közösségi pont Sümegen

Vidékfejlesztési programot valósítottak meg múzeumi környezetben

A Himfy Pont – Ifjúsági közösségi pont című projekttel közösségi színteret alakított ki a sümegi Kisfaludy Sándor Emlékházban az intézmény dolgozóinak közössége.

Oszkai Réka szakmai vezetőtől megtudtuk, a Himfy Pont – Ifjúsági közösségi pont című projekt célja egy bázis kialakítása, a fiatalok helyben tartása, szemléletformálása, művészeti nevelése volt a közös tevékenység ösztönzése érdekében.

 

– A Társadalmi aktivitást és a helyi identitást erősítő közösségi terek, ifjúsági, közösségi és vidékfejlesztési bázispontok kialakítása, fejlesztése, infrastrukturális hátterének bővítése elnevezésű Leader-pályázat keretében kialakított közösségi tér programját két ütemben valósítottuk meg. A közösségi teremben pályázati támogatással beszereztünk 15 kényelmes fotelt, 3D-s Kisfaludy-kockákat, egy nagy felbontású múzeumi projektort, valamint kiépítettük a wifi-hálózatot. A második ütemben beszereztük a foglalkozásokhoz a kisasztalokat, a terem dekoratív megjelenéséhez és az időszaki kiállításokhoz is jól használható galériasíneket, plexi távtartókat, LED-világítást. A legizgalmasabb beszerzésünk egy információs múzeumi terminál, egy online és offline módon is működő innovatív, újszerű, fiatalos tudásátadó felület – mondta Oszkai Réka.

Az innovatív eszközön megjelennek Balaton-felvidéki túraútvonalak, amelyeket az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület Leader HACS hozott létre. A túraútvonalak a Balaton-felvidék csodálatos tájait, településeit, természeti kincseit, épített emlékeit, látnivalóit fogják össze és mutatják be, miközben számtalan élményt kínálnak a túrázni, kirándulni, kikapcsolódni vágyóknak.

 

– A kapcsolódási pont az, hogy a sümegi és térségi túrák között szép számban találunk olyan tematikus kirándulásajánlót is, amely a Kisfaludy családhoz kötődik. A térségi túraútvonalak mellett (szintén a költőhöz kapcsolódva) a Somló, Sümeg, Badacsony, Rezi és Szigliget épített örökségét bemutató drónfotók is színesítik a múzeumi eszköz tartalmát. Mészáros Norbert gyönyörű drónfelvételeit nézve a látogató Kisfaludy Sándor verseit hallgathatja Soltis Lehel színművész bársonyos hangján, megidézve a gyönyörű Balaton-felvidéki tájat, embereket, érzéseket. A projekttel lehetőségünk nyílik a meglévő gyűjteményeinket interaktív módon bemutatni, a Kisfaludy-kultuszt építeni, a diákok helyi identitását erősíteni, továbbá az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület tevékenységét, védjegyprogramját és a túraútvonalat népszerűsíteni. Mindemellett lehetőség van a térségi fiatalok számára iskolaidőben kihelyezett órákat, foglalkozásokat, programokat szervezni, iskolaidőn kívül a szabadidő hasznos eltöltésére helyet biztosítani – tette hozzá a szakmai vezető.

A közösségi teret szívesen használják civil szervezetek például megbeszélések, elnökségi ülések alkalmával. A Veszprém megyei Civil Ház több alkalommal szervezett fórumot, továbbá könyvbemutató, kiállítások, ifjúsági programok, klubösszejövetelek helyszínéül is szolgált a bázispont, amelynek létrehozásával szeretnének az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület működési területén élő fiatalok és a civil szervezetek számára egy speciális találkozási pontot kialakítani, mely helyet biztosít a kis létszámú a közösségi-ifjúsági programoknak.

Forrás: https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/videkfejlesztesi-programot-valositottak-meg-muzeumi-kornyezetben-4390891/