A hétvégén megrendezendő a III.
Natúr Sümeg nemzetközi borászati esemény pénteki napján (április 28.) az
érdeklődők biodinamikus szőlőművelési szakértők, borkereskedők, sommeliere-ek
előadásain keresztül ismerhetik meg a natúr borok és pezsgők világát, a
szombati napon (április 29.) a történelmi Magyarország natúr borászai mutatják
be boraikat.
Előadók (április 28. Sümegi
Püspöki Palota): Gál Péter, Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztály
vezető; Dr. Kovács Barnabás, MATE-SZBI adjunktus; Dr. Bene Zsuzsanna, oktatási
rektorhelyettes, Szakfelelős egyetemi docens, Tokaji Borvidék Szőlészeti és
Borászati Kutatóintézet borászati kutatásvezető; Tamašek Zoltán, (Szlovákia),
Biológiai növényvédelmi szakmérnök; Mezei Mihály, Biodinamikus Közhasznú
Egyesület elnök; Boldizsár Máté, Salt Budapest étterem, sommeliere; Horváth
Sándor, A BOR/the WINE, borkereskedő; dr. Gallyas Igor, kommunikációs szakértő.
Az előadásokon a részvétel
ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (regisztráció:
natursumeg@gmail.com).
Sétáló borkóstoló (április 29.
Sümegi Püspöki Palota): Pálffy Pince (Köveskál), PANK (Köveskál), Bóka Birtok
(Pálfa), Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészet (Bükk), Turay Családi
Pincészet (Neszmélyi borvidék), Kristinus borászat (Balatonboglári borvidék),
Csobánci Manufaktúra (Badacsonyi borvidék), Weingartner Olivér (Nemesgulács),
Nagyváradi Péter (Balatonfüred-Csopak Borvidék), Homoky Dóra (Tállya), Szóló
Pince (Tokaj), Vaskapu Kastély Pince (Pécsi Borvidék), Pécseli Pince
(Etyek-Budai borvidék), Wassmann Pince (Villány), Unger Bormanufaktúra
(Kőszeg), Sziegl Pince (Hajós), Levente Pince (Mátra), Páger Pince (Mátra), Karner
Wines (Mátra), Losonci pince (Mátra), Palya Wines (Mátra), Pap Wines (Szent
György-hegy), Egly (Sümeg), Capári Borászat (Sümeg), Abeles (Somló, Sümeg),
Tomcsányi Családi Birtok (Somló), Barcza Pincészet (Somló), Somló Kincse
Kézműves Kispince (Somló),Balog Árpád (Csongrád)
Szlovákia: Tamasek családi Pince
BioTomal (Kürt), Organic wine strekov. (Kürt), Vino Vdovjak (Veľká Trňá),
Kövesd (Garam-mente), Sütő Zsolt- Strekov 1075 (Kürt), Bóna Winery
(Bátorkeszi), Geönczeöl Pince (Garam-mente)
Szerbia: Maurer Oszkár
(Szerémség), SAGMEISTER Winery (Magyarkanizsa)
Románia: Yanka Winery (Érmellék)
Pach Gábor helyben történő párlatkészítéssel
egybekötött borpárlat mesterkurzusa és kóstolója, „Mitől jó egy pálinka?”
címmel.
A Sétáló borkóstolóra és a
Mesterkurzusra jegyek elővételben a www.jegy.hu-n és a rendezvény időtartama
alatta a helyszínen (Sümegi Püspöki Palota) vásárolhatók.
A III. Natúr Sümeg a
Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztro-bor
programjának keretében kerül megrendezésre.
Büszkék vagyunk rá, hogy a Natúr
Sümeg programra a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program is
felfigyelt, és jelentős támogatásával már harmadszor rendezhetjük meg. A Natúr
Sümeg tavaly októberben már részt vett a szintén Veszprém-Balaton 2023 Európa
Kulturális Fővárosa program keretében, Veszprémben megrendezett nagysikerű
Balaton Wine & Gourmet rendezvényen is.
Tungli Péter a VEB2023 EKF
gasztronómiai és borászati projektjeinek vezetője kiemelte: ” Az organikus
borászat jól illeszkedik az Európa Kulturális Fővárosa környezettudatos
szemléletéhez, mert ez a világszerte egyre népszerűbb irányzat kisebb terhet ró
a környezetre, hiszen az organikus borok a lehető legkevesebb beavatkozással
készülnek el.”
A III. Natúr Sümeg együttműködő
partnerei a Marcal-völgye Vadásztársaság és az Éltető Balaton-felvidékért
Egyesület és a Kovász Egyesület. A III. Natúr Sümeg támogatója az Agrolánc Kft.
A programra tisztelettel várjuk a
média képviselőit is, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!
Egly Márk, borász,
Balaton-felvidéki Borvidék elnök, Natúr Sümeg alapító
Bővebben:
Facebook: https://www.facebook.com/natursumeg
Instagram: https://www.instagram.com/natur_sumeg/
E-mail: natursumeg@gmail.com
#VeszpremBalaton2023