Bor és Konyha
Sümeg a Balaton-felvidéki borvidék kapuja és a lesencei körzet része. Sümegen mészkő alapokon nyugvó homokkő és erdőtalaj van, de a környéken gyakori a bazalt is. Az alapkőzet biztosítja egy terület egyediségét, amit a fajtaválasztásnál és a borkészítésnél figyelembe vesznek. A szőlőhegyek évszázados dűlőin sokszor még ma is a velük egykorú szőlőfajták érnek. A térség családjai pedig apáról fiúra örökítik az ősi szőlős megművelésének művészetét. Nem csoda tehát, ha itt minden alkalom, amikor az asztalhoz ülünk a bor és az étel harmóniájáról szól.
1640-es években Széchenyi György Püspök által kőépület került a meglévő pince fölé. Ekkor bővült a dézsmapince, ami ma gondosan berendezett gasztronómiai különterem.
"Egy olyan helyet akartunk létrehozni, ahol egy kiváló konyhát tudunk párosítani egy kivételes természeti adottságú környezettel, ahol a remek ételek élvezete nélkülözi a feszes hangulatú éttermek vonásait."
8330 Sümeg, Kisfaludy kert Tel.: +36-87/350-924 www.hotelkapitany.hu/gasztronomia
Szent László étterem - Múzeum étterem - Lovagterem
A „Vidék Minősége” („Rural Quality”) nemzetközi védjegy egyes európai régiók, térségek különleges minőséget képviselő vállalkozásainak megkülönböztető védjegye.
A legkisebb településen a többezres rock-koncertek mellett megtalálják a kis gasztronómiai programokat, borvacsorára is elviszik Sümegre, ha ehhez tartja kedvük.