"Feldarabolás" utóhang-ra

feldarab

Gryllus Dániel és Lackfi János: Feldaraboljuk a végtelent
 

A Városi Könyvtár meghívására látogatott el Sümegre az országszerte körözött daraboló-duó. Igaz, helyenként fröcsögött a vér (hát még a csiganyál!), élvezettel hallgattuk a szaftos rigmusokat. Meglepő finomságokra derült fény néhány ismert „gyermekvers” kapcsán, és már örökre beégett a tudatunkba a megújult szempontú értelmezés.

Stílusgyakorlatokból is kaptunk ízelítőt, valamint bátorítást a szavak, ízek, összeízesült szavak használatát illetően. Komoly mélységekbe merültünk, magasságokba szárnyaltunk, zsoltárt énekeltünk, könnyet morzsoltunk, tenyereket pirítottunk.

Még egy rögtönzött verset is kaptunk Lackfi Jánostól, aki a közönség által bekiabált szavak felhasználásával, a Csiga-biga gyere ki dallamára a következő verset szavalta és énekelte:

 

Kovalens a kötésem, kicsit véres köpésem
Könyvtár
ba járok, ott ülnek a lányok
Macskakő
az ebédem, de a csontját nem kérem
Felteszem máma majd a vaterára


Öcsém polgárpukkasztó, húgom meg kiakasztó
Kattant a mutter, fateromnak úgy kell!
Az élet szemfényvesztés, kipurcanunk majd, azt kész
Nem kell a tej-vaj, a halál egy tolvaj…

 

A végtelen feldarabolásába természetesen a közönséget is belerángatták, és bár még kissé zöldfülű tettestársaknak bizonyultunk, lehettünk volna kicsit vérmesebbek is, azért nem veszett fejsze nyele…

Művészi hentesmunkának álcázott irodalmi vérátömlesztést kaptunk, és kétségtelenül vitálisabban távoztunk, mint ahogy érkeztünk. Köszönjük az élményt!

A rendezvény az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és a Szerencsejáték Zrt. támogatásával valósult meg

Sümegen, 2015. október 16-án.

Az előadást moderálta: Sümegi Kata