Látnivalók

Püspöki istálló - Capári lovarda

A majdnem 300 éves barokk püspöki Váristállót is Padányi Biró Márton építtette 1750 körül lóistállónak, emeletén magtárral.

Darvastói lefejtett bauxitlencse

Kietlen, vad hegyek, sziklafalak, szakadékok jellemzik a tájat. A hatást fokozza a mindenütt vörösben játszó szín.

Kisfaludy Sándor Szülőháza

Sümegen született és halt meg a XIX. sz-i magyar irodalom jeles költője, Kisfaludy Sándor. Szülőházában található a Városi Múzeum.

Neolit Kori Tűzkőbánya

Mogyorósdomb, a Balaton felé, a 84-es főút mentén, jobbra, a város szélén található az 1960-as évek elején feltárt ősember kovabányája, melyre Kocsis Lajos (gyűjteménye a Múzeumban látható) lelt rá.

Egly Szőlőbirtok, Palota Pince

A Palotához tartozó, 500 éves múlttal rendelkező pince alapjait ifj. Vitéz János veszprémi püspök rakta le 1499-ben. A Palota Pince mai állapotában 1999 óta üzemel és értékes borokat „rejt”.

Patonai Fazekasház

Patonai Ferenc fazekasmester alkotásai a sümegi hagyományokat, a régi formákat és motívumokat tükrözik. Magángyűjteményét 1979-ben nyitotta meg az érdeklődők számára.

Püspöki Palota

Sümeg virágkora Padányi Bíró Márton püspökségéhez kötődik. Ő építtette a várhegy déli lejtőjén álló barokk Püspöki palotát egy akkor már több mint 200 éves borospince fölé.

Sümegi Vár

A Sümegi Vár az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje, amely a környezetéből magasan kiemelkedő kopár hegytetőre épült.

Tarisznyavár

A várból déli irányba lenézve láthatók a várost egykoron védő városfalak és kapuk maradványai. A Tarisznyavár soha nem volt önálló erődítmény, hanem a városkaput védő torony része.

Ferences Kegytemplom és Kolostor

Széchenyi püspök telepítette le a ferences rendet Sümegen és építtetett számukra templomot és kolostort a belváros legmagasabb pontján.

Urunk Mennybemenetele Plébánia Templom

A Plébániatemplomot a 18. sz.-ig állt Szent Katalin templom helyére építtette Padányi Biró Márton 1756-ban.

Evangélikus-református templom

A református és az evangélikus egyház közösen építtette és használja a templomot. Alapkövét 1936. szeptember 20-án tették le és alig egy év alatt felépült.

Sümegi temető

Sümeg festői pontján találjuk a város temetőjét. Az 1816-ban épült temetőkápolna körül késő barokk, empire, copf és klasszicista síremlékek sora őrzi a Kisfaludyak, Darnayak, Eitnerek, Ramasetterek, Bogyaikak, Csehek stb. nemesek, mesteremberek és egyszerű polgárok emlékét.

Megyer falu

A vidéki báj és a természet esszenciája. Szabadon, kreatívan!

Nemeshanyi Csizmadia Vízimalom

Nemeshanyban különlegességnek számít az 1907-ben épült, 2002-ben felújított, korabeli gépekkel, berendezési tárgyakkal felszerelt Csizmadia Vízimalom.

Balaton-felvidéki túraútvonalak

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület csomagajánlatai túrázóknak!

Afrikárium

Sümeg belvárosának újabb látványossága.

Fehér-kövek

A Sümeg felett emelkedő, csodálatos kilátást nyújtó kirándulóhely természetvédelmi terület. Hivatalosan is a Fehér-kövek nevet viseli, a védettség alapvetően mégsem a geológiai érdekességeknek, hanem az itt található növényvilágnak szól...