Palota Pince

A Palotához tartozó, 500 éves múlttal rendelkező pince alapjait ifj. Vitéz János veszprémi püspök rakta le 1499-ben. A Palota Pince mai állapotában 1999 óta üzemel és értékes borokat „rejt”. Kézműves Borászata 2007-ben kezdte el megmunkálni az ültetvény területét a sümegi vár oldalában, a Püspöki Palota felett és a ferences kolostor szomszédságában. Az 1 hektár kiterjedésű területre a Balaton környékére jellemző 16. századi szőlőfajtákat telepítettek és a palota udvarából nyíló borászatában dolgozza fel a vároldal történelmi szőlőültetvényének termését.

A Püspöki Palota belső udvarából nyíló látványpincében érlelődnek a sümegi kézműves borok. Kicsit lejjebb, a Palota oldalában (kívül) vár mindenkit a bormúzeum és a borszaküzlet egy régi Palota Pince-i filozófiával: „amilyen jó szándékkal kínálod más borát, oly kedvvel fogják keresni a tiédet”.

Egyedi méretű pezsgők, borászattal kapcsolatos eszközök, szakmai napok, gasztronómiai programok szervezése, borkóstoló, borkóstolás pincevezetéssel (csoportoknak előzetes bejelentkezésre).

Bővebb információ: www.palotapince.hu, palotapince@palotapince.hu, +36-70-363-4367