Ramassetter Napok

Ramassetter

2013. augusztus 24-25.

Ramassetter Napok - "A kékfestő és a bor"
2013. augusztus 24-25. Sümeg, Püspöki Palota

Programok 24-én, szombaton:

13:30 Kiállítás megnyitó – Ramassetter hagyatéka (mindkét nap látogatható, tárlatvezetéssel)
14:00 Ramassetter konferencia
Előadók: dr. Kapiller Imre: Különös szilveszter 1848. december 31-én
Miklósi-Sikes Csaba: Polgári szemlélet meghonosítója, Ramassetter Vince
Ibos Zoltán: A Ramassetter család leszármazottjának gondolatai

Borvidékek bemutatkozása, ahol Ramassetter tevékenykedett: Badacsony, Sümeg, Somló

18:00 Színjáték: Epizódok Eötvös Károly „Utazás a Balaton körül” c. könyve alapján
Zene és tánc – Ramassetternek és Kompanik Zsófiának híres korabeli zeneszerzők által komponált kottákból

25-én, vasárnap:

10:00-17:00 Folyamatos tárlatvezetés a "Ramassetter hagyatéka" kiállításon és a Bormúzeumban

_______________________

A XIX. századi Sümegnek egyik meghatározó személyisége Ramassetter Vince (1806-1878) bornagykereskedő, aki Európa-szerte dicsőséget szerzett a Magyar bornak. Területei voltak Somlón, Badacsonyban és Sümegen, ahol a családi szőlőbirtokon gyakran megfordultak korának híres államférfijai, főpapok, főurak - Deák Ferenc is gyakori látogatója volt. Közel ezer hektár szőlő felett rendelkezett. Az általa megtermelt borok mellett ő volt a Balaton-felvidéki szőlősgazdák termékeinek legjelentősebb felvásárlója és exportőre. Borászatának központját Sümegen alakította ki. Borait a saját műhelyében gyártott hordókkal együtt árusította, e mellett „RAMASSETTER SÜMEG” feliratú üveg-butellákat is gyártatott, megteremtve így a palackozott borok forgalomba hozását is. Sümegen „a kiváló minőségű, jól kezelt” már ekkor világhírű butellás borokat az 1861-ben megnyílt első sümegi étteremben árusították. A város elöljáróságai arra kérték, hogy a butellás mérést a városi kocsmáztatás érdekében állítsa be a városi kocsmákba is.

Nem csak saját termését vitte piacra, hanem fel is vásárolt a megrendelők igénye szerint. Ezer akóra volt tehető egy-egy évjárat borkészlete. Külön kádárműhelyt létesített a hordók pótlására és üveggyárakkal szerződött. Piaca Ausztria, Németország és Anglia legnagyobb borlerakatai. Egyes források szerint Szentpétervárra, Moszkvába, Konstantinápolyba, Rómába is eljutottak a Ramassetter borok, számos európai kiállításon is megfordultak borai. 1874-ben a császártól és a magyar királytól nemességet kapott „Fehérkőaljai Ramassetter Vince, a Ferenc József rend lovagja” címmel. Címerében megtalálható a szőlőfürt, az ipart szimbolizáló fogaskerék és a szorgalmat jelképező két méhecske. Leszármazottai nem voltak, így birtokai szétestek.

            Örökségét nem csak a szőlőültetvény létrehozásával becsüli meg az egyesület, hanem létrejött Sümegen egy „Fehérkőaljai Ramassetter Vince Borbaráti kör” is, melynek tagjai között helyi borászok is vannak.

 

Rmse_color_feher.jpg