Farkaskő-Az utolsó farkas nyomában

Az ötvösi erdőben az 1991. december 5-én itt elejtett farkasra felirat emlékeztet. Az emlékmű avatására 1993-ban, ünnepi program részeként került sor. Avató beszédet dr. Nagy Endre Afrika-vadász és dr. Sáry Gyula, helyi vadász és író mondott, Horváth Albin plébános misét celebrált.

Túraútvonalak: Dabronc
Dabronc - Az utolsó farkas nyomában
Hossz: 180 perc
Nehézségi fok: hossza miatt közepesen nehéz
Kiindulás és érkezés: Dabronc, faluház
Útvonal: Faluház-Temető-Szegedy Róza kúria-Széchenyi kastély-ötvösi templom, Nagyerdő, Utolsó farkas emlékmű-ötvösi temető-Faluház
Utunkat a faluháztól kezdjük. Szépen felújított épület, mellette található az orvosi rendelő is, az épület régebbi funkciója iskola volt. Aktuális programokért érdemes telefonon érdeklődni.
Következő állomásunk a katolikus temető, amely a 19. század végétől működik. A bejárattal szemben világháborús emlékmű, a hely egyik sarkában az útról jól látható az a 34 darab kőoszlop, ami az első világháború hősi halottjainak állít emléket. Zománcozott táblái mára megrongálódtak. Utunk következő állomása a Szegedy Róza kúria. 1790 körül építették át az akkor ott álló épület alapjait használva, copf stílusban. Az L alaprajzú épület legalább két építési periódusról tanúskodik. 1800-tól Róza leánya férjével, a költő Kisfaludy Sándorral élt itt évekig. Az út mellett, az felfelé indulva láthatjuk az Ötvös-dabronci római katolikus templomot. 1784-ben kezdték építését késő barokk stílusban. Itt házasodott össze Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza. A templomban Dorfmeister István oltárképe látható. Visszafelé indulva az út bal oldalán áll az egykor jelentős szálláshelyként funkcionáló Széchenyi kastély. Funkcionalitását mi sem bizonyítja jobban, mint az a hatalmas épület, ami istállóként funkcionált. Romjait ma is megtekinthetjük. A kastélyt Szegedi Pál legkorábban az 1650-es évek legelején vette bérbe az akkori tulajdonos, Nádasdy Ferenc országbírótól. Ezt követően a kastély tulajdonjoga folyamatosan cserélődött Szegedi és Nádasdy között. 1705-ben a kurucok felégették, azonban 1710 körül már újjá is épült, ekkor kapta meg copf stíluselemeit. Utolsó átalakítása 1927-ben történt, mára ismét lakófunkcióval látták el. Az úton tovább haladva az erdőben láthatjuk az utolsó farkas emlékművet. 1991 december ötödikén, a környék utolsó farkasát itt lőtték le. Ennek állítanak itt emléket. Az út murvás, könnyen megközelíthető, akár kerékpárral is. A kitömött állatot ma Balatonedericsen lehet megnézni. Visszafelé, ha elfáradtunk, érdemes megállni az ötvösi temetőnél. A kutatások során 70-80 éves sírokat találtak, azonban keletkezésének ideje ismeretlen. Víztöltésre kiválóan alkalmas hely.
Utunk vége Dabronc központjába, a faluházba vezet.
Jó túrázást kívánunk!