Sümeg városi tanösvény

Tisztelt Látogató!

Sok szeretettel köszöntjük Sümeg városában!

Sümeg város vezetése 2019-ben egy 16 állomásból álló és 10 280 méter hosszú tanösvény-hálózatot alakított ki a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával pályázat útján. A tanösvény összeköti a város nevezetes kultúrtörténeti és természeti értékeit, segítve ezzel a városba érkezők irányítását és vezetését.

Sümeg földrajzi fekvése egyedülálló, öt útvonal fut itt össze: egy lépés ide a Balaton éppúgy, mint a Zalai Dombvidék, percek alatt elérhető Keszthely, Hévíz, a Somló-hegy vagy a Magas-Bakony.

Törekszünk arra, hogy Sümeg idegenforgalmi és kulturális központtá váljon, az emberek és az értékek találkozási pontja is legyen. Ehhez minden együtt van, hiszen a város egészen különleges hely.

Nevezték már Sümeget a Balaton kapujának, barokk ékszerdoboznak a Dunántúl gyöngyszemének, és ez mind igaz is. Talán a legszemléletesebben mégis Jókai Mór ragadta meg a város hangulatát:

„Estére Sümeget érjük el; a legregényesebb fekvésű kis városkát, mely fölött, csaknem a közepében emelkedik ki a regedús sümegi várrom, még mindig erős falaival… Ezen város lakói olyan közel laknak őseik szellemeihez; házaik ablakaiból megláthatják holdvilágos éjszakában a reszketeg árnyakat, mik úgy hasonlítanak páncélos lovagok, pártás hajadonok alakjaihoz.”

Ami évszázadok óta változatlan, hogy Sümeg rendelkezik egy egyedülálló „természet adta különlegességgel”, a szabályos kúp alakú hegy tetején trónoló várral a centrumban. A település szinte minden pontjáról festői panoráma nyílik a középkori erődítményre. 270 méter magasságban emelkedik a város fölé. Látványos rendezvények, várjátékok színhelye. Nem csoda, hogy a török soha nem tudta bevenni. Az ezzel kapcsolatos nehézségekkel bárki szembesülhet, ha megpróbálja megmászni a várhegyet.

Kellemes időtöltést kívánunk!