A Natúr Sümeg meghívást kapott a Balaton Wine & Gourmet-ra.
Interjú Egly Márkkal:
A Natúr Sümeg meghívást kapott a Balaton Wine & Gourmet-ra.
Hamarosan újabb színvonalas megmutatkozási lehetőséget kap a Natúr Sümeg rendezvény…
Igen, így van. A Natúr Sümeg meghívást kapott a Balaton Wine & Gourmet rendezvénysorozat legnagyobb gasztronómiai eseményére a Balaton Wine & Gourmet-ra, amelyet szeptember 29. és október 2. között rendeznek Veszprémben. Ez nagy megtiszteltetés, én a magam részéről egyébként is nagyon szurkolok a teljes Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektnek.
Kivel-mivel készül a Natúr Sümeg a rendezvényre?
Önálló kiállítók leszünk és részt veszünk a mesterkurzuson is, ahol a „szőlőtől a palackig” beszélünk a természetes bor, a natúr bor, a biodinamkus bor fogalmáról, de teret szentelünk a seprő szerepére is. Lesznek bor összehasonlítások kénnel és kén nélkül, seprővel és seprő nélkül.
Miért fontos a Natúr Sümeg rendezvény számára ez a megjelenés?
Két évvel ezelőtt - a Natúr Sümeg rendezvény létrehozásával - hitet tettünk a natúr bor, a natúr gondolat, a natúr gazdálkodás melletti kiállásról. Két sikeres, nemzetközi Natúr Sümeg rendezvénnyel a hátunk mögött - és már készülve a jövő áprilisban tartandó harmadikra - rengeteg hazai és nemzetközi tapasztalatot szereztünk a témában.
Növekszik a natúr borok iránti érdeklődés?
Erre egy nagyon határozott igennel tudok válaszolni. Az elmúlt években egyre nagyobb a hazai és a nemzetközi érdeklődés és egyre jelentősebb eredményeket érnek el a sikeres magyar natúr borok. Egyaránt növekszik az érdeklődés a borkedvelők, a kereskedők és a gasztronómia oldaláról is. Örülünk, hogy ehhez a Natúr Sümeg rendezvény is hozzá tud járulni.
Kiket visz magával a Natúr Sümeg az eseményre?
Neszmélyről a Turay Családi Pincészet, Somlószőlősről a Tomcsányi Családi Birtok, Dobáról a Somló Kincse Kézműves Kispince, Hajósról a Sziegl Pince, Kőszegről az Unger Bormanufaktúra, Bükkről Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészet - Bükki Borvidék, a Mátrából a Páger Pince, Tállyáról a SZÓLÓ Pince, Etyekről a Pécseli Pince és végül, de nem utolsó sorban Sümegről a Holass, a Capári Pincészet és az Egly Szőlőbirtok és Borászat mutatkozik be boraival.
Ha nagyon röviden akarod megfogalmazni a natúr bor lényegét, mint mondasz?
Ilyenkor mindig a szlogenünket mondom: „Natúr bor: a legjobb dolog, ami a szőlővel történhet!”