Vannak sokoldalú emberek, akik
nem elégszenek meg egyetlen feladattal, egyetlen területtel. Ezek között Egly
Márk valószínűleg az egyik világcsúcstartó. Nem csak kiállítást szervez,
geológiával és helytörténettel foglalkozik, de cégénél mind a 127 pozíciót ő
tölti be a PR szakembertől a traktorosig. Érdekes ember, érdekes borokat
készít.
Egly Márk
ugyan korábban foglalkozott a borászaton kívül mással is, de ahogy
mondja:
„A borászat
teljes embert kíván.” - Nem csak egyet, hanem 127-et, de ne ugorjunk ennyire előre.
Borászati
szakmérnökként végezett 1997-ben Zsurki Sándorral, Ipacs Szabóval egyszerre,
ahogy már korábbi blogunkban említettük, ő is ahhoz a nagyon sikeres
évfolyamhoz tartozik, akik még ma is összejárnak és a Vincellérek csoport
tagjai. 2006-tól kezdett el saját borokat készíteni. 3,5 hektáron gazdálkodik,
akár nevezhetnénk extrém családi gazdaságnak is borászatát. Azért ennyi
területen, mert ez az, amit ő és a felesége még képes személyesen megművelni.
Ahogy mondja ez a borászat egy négykezes történet. „Én és a feleségem végzünk
mindent, együtt metszünk, én ülök a traktoron, én megyek a 45 fokos lejtőn,
háti permetezővel a vároldalban, én vagyok a gazdasági igazgató a PR-os, a
pincemunkás és minden más. A szakirodalom szerint egy jó vállalkozásban 127
poszt/feladat van, amit valakinek be kell tölteni. Én és a feleségem töltjük be
mindent.”
Sümegnek
ugyan nagy borászati múltja van, de a rendszerváltás után arra is megvolt az
esély, hogy teljesen eltűnnek a sümegi borok. Pedig itt született Entz Ferenc,
aki a magyar borászati oktatás alapítója és itt volt Ramassetter Vince
birtokközpontja, aki 800 hektár szőlőn gazdálkodott az 1800-as évek közepén.
Máig sincs ekkora borászat az egész Balaton vidéken. Sümegen 156 hektár volt
akkor, ami 28 hektárra süllyedt a rendszerváltás környékén, majd szinte nullára
később. Ma a sümegi termelők összefogásának köszönhetően újra 20-30 között van
a szőlőterület. A terület meg is érdemli az odafigyelést, mert világszinten is
egyedülálló talajjal rendelkezik. Az alapvetően mészköves talaj itt tűzkővel
keveredik, amit legközelebb csak a Loire mentén találunk. A terület annyira
különleges geológiailag, hogy itt képezték korábban a geológusokat.
Egly Márk
sümegi születésű és úgy tűnik tenni is akar szülőhelyéért. A helyi borászokkal
összefogva kezdeményezték, hogy Sümeg kapjon önálló szabályozást és
termékleírást. Úgy tűnik ez meg is történik és ez a különleges talajú borrégió
megkapja méltó helyét a magyar, esetleg nemzetközi bortérképen.
A borok
valóban különlegesek, egyszerre jellemzi őket az erős ásványosság és
gyógynövényesség, amit Egly Márk szeretne tovább fokozni biodinamikus
gazdálkodással. Ma már területeinek többsége ilyen és van néhány szép
eredménye. Sikerült kénmentes naturális borokat is készítenie, de ez véleménye
szerint komoly kihívás és sok próbálkozást és kudarcot is jelentő feladat egy
szakképzett borásznak, aki semmiképpen sem szeretne hibás borokat kiadni a
kezéből.
A fő fajtái,
a valamikor itt fontos furmint és a másik szép balatoni fajta, az olaszrizling.
A vároldalában lévő területen, aminek dőlésszöge 45 fokos és még gyalog is
nehezen művelhető, különleges történelmi fajtákat telepített, mint a sárfehér,
bakator, góhér, rabszőlő, csókaszőlő, bajorkék. Ezek génbankból lettek
felszaporítva és pezsgőt készítenek belőle. A terület jellemzője a magasabb
savak, de alacsony PH jellemzi, ami tökéletes a biodinamikus borok
szempontjából, mert elősegíti a mikrobiológiai stabilitást. A biodinamikus
gazdálkodás mögött Egly Márk szerint egy világszemlélet van, amiből minden
következik. A világnak és az életnek ritmusa van és ehhez a ritmushoz kell a
szőlőtermelésnek és borkészítésnek alkalmazkodnia. „Én hiszek az élet
ritmusában, elindultam ezen az úton 2018-ban, de még sokat kell tanulnom.”
Minden munkát a holdfázisokhoz igazítanak, csak biológia készítményekkel
permeznek és a talajművelésnél is a mikrobiológiai egyensúlyra törekszenek,
amit természetes trágyával és speciális fűkeverékek sorok közötti ültetésével
állítanak be. A borokat amforában és 20 hl-es betontojásban tárolják, mert ezek
alakja felel meg legjobban a természet harmóniájának. „Ennek ellenére,
csak 5-10 év alatt tudunk átállni egy kompromisszumok nélküli naturális
gazdálkodásra” A kihívások óriásiak. A beszélgetéskor például már csak három
napig áll úgy a hold, hogy lehessen munkákat végezni. De mi van, ha a bor nem
bírja ki a következő ideális állapotig? Akkor elvesztették, amiért eddig
dolgoztak.
De megéri
leküzdeni a nehézségeket, mert a borok nagyon szépek lesznek. 12-15 ezer
palackot termelnek. Kb. 500 palack pezsgő, 2000 palack rozé. Vörösborból
kékfrankos, merlot petit verdot, zweigelt fajtákat termesztenek. A legszebb
tételük a Vesperas, 80 éves tőkékről kerül le, amik a már említett 45 fokos a
vároldalban találhatóak.
Ők
üzemeltetik a várban a püspöki palota alatti 500 éves pincét, ahol
borkóstolókat, rendezvényeket, esküvőket, kiállításokat tartanak, a következő
épp egy
Geológiai
kiállítás lesz.
A kihívások
mellett vannak szép eredmények is szerencsére. „2017-ben Magyarország leszebb
birtokában a döntőbe jutottunk. 2018-ban az év agrárembere választásban is
döntő kategóriás voltam.” – mondja Egly Márk.
Mi is
további sikereket kívánunk nekik.
Kupa-Kovács
Menjetek el
kóstolni hozzájuk!
https://palotapince.hu/vendeglatas/
Tartalomhoz tartozó címkék: Balatoni borvidék biodinamikus termelés Egly Kézműves Borászat Natúr
bor Sümeg
Forrás: https://www.borkereskedes.hu/borasz-127-szer-egly-boraszat-248